Co je pražská kavárna? aneb Ze života baristy

10. ledna 2015 v 11:54 | may fowl |  Hele
Lumpenkavárna je to. Banda flinků, lemplů a žvanilů, kteří prý nemají nic lepšího na práci, než se srocovat nad kafem a kritizovat politiku. Sem tam se vyskytne nějaký ten hipster ponořený do chai latte a schovaný za Platónovu Ústavu, ostatní přes svá fair-trade kafíčka hledí do chytrých jablečných telefonů. Podle všeho je jistá uvědomělá část pražské kavárny na své kavárenství dokonce hrdá…

Jestli chcete nějaké takové uskupení najít, jeďte radši do Brna. Pražská kavárna, jak ji znám já, vypadá trochu jinak. Bývala jsem kavárenský povaleč, pak jsem tam začala pracovat. A věřte mi, ta nejpolitičtější událost, která se kdy v naší pražské kavárně udála, bylo, že jsme koupili noviny.



Pracuji jako barista, tedy jedna z těch slečen přes kafe, co se na vás zářivě usměje, vyslyší vaši objednávku, pokusí se vám prodat ještě něco navrch, uvaří vám pití, nabere dort, uklidí po vás stůl a vysprejuje záchod. A vy si můžete v klidu přečíst emaily, vyřešit pracovní záležitosti nebo poklábosit se svou drahou polovičkou - nad hrnkem dobré kávy. Osm hodin na nohou a návaly turistů chtějí pevné nervy, ale jako brigáda je to super.

A co práce baristy obnáší?

1) Kravál. Hodně kraválu. Už při objednávání musíme přeřvávat kafemlýnek. Na vyklepnutí staré kávy z páky, ve které se vaří espresso, je třeba pořádně praštit do tyče k tomu určené. Šlehání mléka parní tryskou je taky docela rambajz. A když si objednáte latté, obsluha vám z pěny musí vymlátit bubliny. Nakonec - pokud nestojíte dost blízko - barista zaječí na celou kavárnu název toho, co právě uvařil. To všechno podložené cover-verzemi dobrých písniček v nedobrém, rádoby jazzovém kabátku. Neberte si ten kravál osobně, máme to v předpisech. (Ale někdy to děláme obzvlášť rádi.)

2) Espresso. Když si zákazník řekne o preso, mám nutkání říct, že espresso mu klidně uvařím, ale na prsíčka ať zajde za roh, do Smeček. Ale pořád lepší, než chtít expreso, protože s tím vám bohužel neporadím. Když nás pak pro změnu někdo s moudrým výrazem požádá o "normální kafe", přemýšlím, proč tolik investujeme do tisku ceníku, ve kterém žádný produkt s názvem "normální kafe" není. Možná je to smutné, ale naše kavárna je tak pražská, že nevaří turka, ale corto a flat white. Kdo si však na terminologii zvykne, zjistí, že se to (oproti turkovi) dá pít. Jeden z nejlepších momentů pracovního dne je Ital natolik nadšený z našeho italského ristretta, že dává ze svého pidihrnečku ochutnat několika členům rodiny.

3) Štamgasty. Ať už je to brýlatý pán s anglickým přízvukem a super psem, který si u nás denně sedne s knížkou nad sójovým latté, nebo paní s řasami jak mrkací panenka, která si do "svého" hrnku objednává extra porci mléčné pěny, věrné zákazníky mám nejradši. Vědí, co chtějí, prohodí pár slov s obsluhou, rádi se vracejí. Někteří jsou obzvlášť zajímaví kousci, např. mužena s psíkem nebo pan Flat White, který vystačí na vlastní článek i na hodiny spekulací, jestli u něj má šanci spíše ženská, či mužská část zaměstnanců. Takový kavárenský štamgast musí mít v krvi správnou směsici sebedůvěry a sentimentu a v peněžence něco žlutého, ale to je tak všechno, co si o nich troufnu s určitostí říct. Ty spekulace mě na tom ale baví nejvíc.

4) Latté art. Pozorovat baristu při práci je docela pastva pro oči. Hlavně, když si objednáte něco mléčného, jako třeba corto nebo již zmíněný flat white. Z mléčné pěny vám nakreslíme růžici a srdíčko, ti šikovnější z nás možná labuť nebo dráčka. Naučit se podobné frajeřinky trvá dlouho, ale stojí to za to.

Zdroj. (Žádné strachy, tak dobrá ještě nejsem.)

Stavte se někdy. Klidně i na propírání politiky. My vám k tomu nabídneme špetku kraválu, lidi ke koukání a sakra dobrou kávu s obrázkem.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 10. ledna 2015 v 12:17 | Reagovat

V prvorepublikových kavárnách bývaly nápisy:
"Psy a rozjívené děti držte na vodítku."

Nostalgicky vzpomínám na pražskou "Hlavovku". Teď je tam, myslím, banka.

2 Pražský poděs Pražský poděs | E-mail | Web | 10. ledna 2015 v 12:47 | Reagovat

[1]: To je zlaté. To by se mělo pověsit do některých pražských podniků, co sice kdysi dávno bývali dobré kavárny, ale nyní už jsou to kindergarden. Bohužel, místní kinder jsou většinou bez doprovodu a je jim kolikrát tak 12- 13. let...
Lumpenkavárna rulezzz!

3 Yima Yima | E-mail | Web | 10. ledna 2015 v 16:06 | Reagovat

Já jsem, prosím pěkně, návštěvník kaváren v Brně. Mám několik oblíbených, ale nejčastěji chodím do Café Scala, ačkoli to "nemá tradici", ale vedou to mladí lidi, pouští se tam dobrá hudba a hlavně tam není zakouřeno. (Kupříkladu Spolek mám taky ráda, ale člověk ani pomalu nevidí na to, co si objednal.)
Občas mám dojem, že mě ta obsluha a další návštěvníci musí vyloženě milovat, když jsem tam i se svými kamarády a řešíme rádoby intelektuální věci. Posledně třeba pomoc dětem v Africe. To jsme se do toho natolik zažrali, že jsem na ně potom i křičela. :D
Ale když jsem sama, jsem vzorný zákazník. Objednám si horkou čokoládu (protože kafé nepiju), sedím, píšu nebo čtu a je mi fajn. :)

4 Miloš Miloš | Web | 10. ledna 2015 v 18:14 | Reagovat

Zaujalo mě, že se káva připravuje v hlučných strojích. Já myslel, že už se chystá jen v automatech, kde se zmáčkne příslušné tlačítko a káva "pro chvíle pohody" je okamžitě připravena :)

Já si ke kávě vždy představuji nějaký dobrý zákusek a v tom mám rád kavárnu, která je v Brně v přízemí paláce Omega.
V létě zase máme nejradši kávu na terase hotelu Santon s vyhlídkou na přehradu nebo v hotelu Myslivna s pěkným výhledem na Brno. Moc se mně také líbí kavárna v rekreačním objektu u rybníka Medlov, kde je velká zimní zahrada a přes skleněnou stěnu je vidět na rybník.
Když to shrnu nejradši mám, když je vidět do volného prostoru. A k tomu jsou ideální kavárny na televizních věžích - v Berlíně, ve Vídni a také v Bratislavě, kterým je společné, že se podlaha během několika minut otočí kolem stopky věže o 360 stupňů.

5 Miloš Miloš | Web | 10. ledna 2015 v 18:17 | Reagovat

[4]:Když to shrnu, nejradši mám ...

6 Eleanor Eleanor | Web | 11. ledna 2015 v 14:25 | Reagovat

Tiše závidím a chci samostatný článek o panu Flat White! :)

7 may may | Web | 11. ledna 2015 v 14:51 | Reagovat

[6]: Jeden mini už byl :) http://may-fowl.blog.cz/1501/mr-flat-white

8 vencisak vencisak | E-mail | 15. ledna 2015 v 16:54 | Reagovat

Kávu já rád, pražské kavárny též, vždycky se těším, že zas nějakou (hipsterskou) objevím.

Flat white piju nejraděj, i když dle mého je to jen předražený podvod s nepovedeně vyšlehanou pěnou. Holt někdo zmršil šlehání mlíka, nalil jej do sklenice a výsledek pojmenoval jinak než cappuccino. .) Snad se to baristky nedotkne. .)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.